HUWELIJKSE VOORWAARDEN OF NIET?
Beperkte gemeenschap van goederen houdt in dat alle bezittingen en schulden, die voor het huwelijk van ieder van de partners afzonderlijk waren, na het huwelijk buiten de gemeenschap van goederen blijft (en dus buiten het gemeenschappelijk vermogen). Alleen de bezittingen en schulden gedurende het huwelijk opgebouwd vallen in de gemeenschap van goederen en is dus vermogen van de echtgenoten samen.
Er zijn drie vermogens:
- Privévermogen van de ene echtgenoot
- Privévermogen van de andere echtgenoot
- Gemeenschappelijk vermogen
Het privévermogen bestaat uit alle vermogensbestanddelen die vóór het huwelijk slechts tot één van de twee echtgenoten toebehoorden. Hieronder vallen ook giften en erfrechtelijke verkrijgingen en de vruchten uit al deze bezittingen. Door een zogenaamde insluitingsclausule kan worden bepaald dat door de erflater of schenker dat het te erven of te schenken vermogen aan beide echtgenoten toekomt en daarmee in de gemeenschap van goederen valt.
Het gemeenschappelijk vermogen is het vermogen dat is opgebouwd en/of gezamenlijk in het huwelijk is ingebracht tijdens dat huwelijk. Ook goederen of zaken die tijdens het huwelijk worden aangeschaft en waardeveranderingen die tijdens het huwelijk plaats vinden behoren tot dit gemeenschappelijk vermogen. Hieronder vallen ook bedrijven die tijdens dit huwelijk door één van de echtgenoten worden gestart. Indien er op enig moment een scheiding zal plaatsvinden dan zullen deze laatstgenoemde bezittingen en/of schulden moeten worden verdeeld.
Door deze regels is het heel belangrijk om een duidelijke administratie te voeren. Hierbij moet er goed in kaart worden gebracht welke bezittingen en/of schulden er afzonderlijk zijn, zodat deze helder zijn op het moment van de huwelijksvoltrekking (wat is van wie?).
Ook de bezittingen en/of schulden na het aangaan van het huwelijk dienen goed te worden geadministreerd omdat deze dan automatisch onder het gezamenlijke vermogen vallen. Dit om onenigheid bij een eventuele scheiding te voorkomen. Indien dit niet duidelijk is vastgelegd is de kans groot bij een scheiding alsnog de helft van de eigen bezittingen aan de (ex-) partner moeten worden gegeven.
WANNEER HUWELIJKSE VOORWAARDEN?
U kunt huwelijkse voorwaarden op laten stellen bij:
- een eigen onderneming
- bescherming van familievermogen
- estate planning
- schulden uit de periode vóór het huwelijk
- echtgenoten die na een eventuele echtscheiding een andere verdeling willen dan bij beperkte gemeenschap van goederen
- het aangaan van algehele gemeenschap van goederen
Wanneer wij op de hoogte zijn van de achterliggende reden voor de huwelijkse voorwaarden of wat u ermee wilt bereiken, zorgen wij ervoor dat de voorwaarden naadloos aansluiten op uw persoonlijke situatie en specifieke wensen. Omdat het hier om maatwerk gaat, adviseren wij u om contact op te nemen: 036-5336488. Ook vindt u informatie in de brochure Samen verder.
Neem gerust contact met ons op!
Comments are closed.