Personen vennootschappen
Een personenvennootschap kan verschillende rechtsvormen hebben. Uw keuze voor een bepaalde rechtsvorm heeft bepaalde juridische, fiscale en financiële gevolgen. TRIP notarissen kan u hier veel meer over vertellen en u ook begeleiden en adviseren bij het maken van de juiste keuze.
- Eenmanszaak: deze vorm kent geen onderscheid tussen het ondernemings- en het privé-vermogen. Zakelijke schuldeisers kunnen zich dus ook op het privé-vermogen van de ondernemer verhalen, en privé-schuldeisers op het zakelijke vermogen.
- Maatschap: is een samenwerkingsverband tussen twee of meer (rechts)personen, die door middel van inbreng een bepaald doel nastreven, meestal het maken van winst. Hun inbreng bestaat uit arbeid, geld en/of goederen. Vrije beroepsgroepen – zoals notarissen, tandartsen, doktoren, advocaten – gebruiken deze rechtsvorm vaak. De maten leggen afspraken over de inbreng en de manier van samenwerken vast in een maatschapscontract. TRIP notarissen geeft u een compleet inzicht in de juridische en financiële gevolgen hiervan en begeleidt het opstellen van zo’n maatschapscontract. De maten blijven overigens bijna altijd ook met hun privé-vermogen aansprakelijk voor zakelijke schuldeisers.
- Vennootschap onder firma, afgekort v.o.f.: is een bijzondere vorm van een maatschap. Het belangrijkste verschil is dat de vennootschaps- en de privé-vermogens van de partners, van elkaar zijn afgescheiden. Dit houdt in dit geval in dat privé-schuldeisers zich in beginsel niet op het afgescheiden vennootschapsvermogen kunnen verhalen. De inbreng kan in de vorm van arbeid, geld en/of goederen zijn. Daarbij zijn de vennoten wel hoofdelijk en persoonlijk aansprakelijk voor vennootschapsschulden. Een vennootschapscontract regelt de nadere juridische en financiële afspraken tussen de vennoten onderling.
- Commanditaire vennootschap: is een bijzondere vorm van een v.o.f. Kenmerkend voor deze rechtsvorm is dat er minimaal één beherend vennoot en één commanditaire of stille vennoot is. De commanditaire vennoot is niet hoofdelijk en persoonlijk aansprakelijk, maar is alleen geldschieter van de vennootschap. Daarmee loopt hij alleen risico voor het bedrag van zijn inbreng. In ruil voor zijn inbreng ontvangt de stille vennoot een deel van de winst. Ook alle afspraken rondom een commanditaire vennootschap worden vastgelegd in een contract.
Heeft u vragen over welke rechtsvorm u het beste kan kiezen? Neem dan contact op met TRIP notarissen. Onze specialisten staan u graag te woord!
Comments are closed.