Samenleving
Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijk. Het zijn allemaal manieren om samen verder te gaan in het leven. Een samenlevingscontract geeft zekerheid. Over de verdeling van de kosten, wat er gebeurt bij verbreking van de relatie of overlijden van één van de partners.
SAMENLEVINGSCONTRACT NOTARIEEL VASTLEGGEN
Er zijn verschillende manieren waarop u de vermogensrechtelijke gevolgen van uw relatie kunt regelen. Bijvoorbeeld door een samenlevingscontract. Het belangrijkste verschil van een samenlevingscontract met het huwelijk en geregistreerd partnerschap, is dat er geen aparte wettelijke regeling voor bestaat. Strikt genomen is het niet meer of minder dan een overeenkomst tussen twee partners, die daarbij volledig vrij zijn in hoe ze dat willen opstellen. Wanneer het samenlevingscontract is vastgelegd in een notariële akte, verbindt de wet er wel gevolgen aan.
FISCALE VOORDELEN BIJ OVERLIJDEN VAN (KINDEREN VAN) DE PARTNER
Stel dat uw partner met wie u samenwoont komt te overlijden. Als u een samenlevingscontract heeft en minstens zes maanden samenwoont, kan dat fiscale voordelen bieden. U moet ‘als partner voor de successiewet’ dan wel voldoen aan de volgende eisen:
- U bent allebei meerderjarig
- U staat tenminste gedurende zes maanden voor het overlijden op hetzelfde adres ingeschreven
- U heeft een notarieel samenlevingscontract
- U bent geen bloedverwant in rechte lijn van uw partner
De kinderen van uw partner worden fiscaal als uw eigen kinderen gezien, met de nodige belastingvoordelen. Hierdoor krijgt u ineens de hoge vrijstelling voor de erfbelasting.
IN EEN SAMENLEVINGSCONTRACT REGELT U:
- Gemeenschappelijke huishouding: wie betaalt wat
- Eigendom inboedelgoederen: wie is eigenaar van de inboedel (huisraad / auto’s)
- Woonrechten van de (huur)woning
- Gevolgen na het verbreken van de relatie: wie krijgt welke inboedelgoederen en wat gebeurt er met de woning
- Een overlijdensregeling voor de gemeenschappelijke bezittingen en schulden
- Partnerpensioen
Vragen over wat er in uw samenlevingscontract moet staan? Neem dan vooral contact met ons op! Ook vindt u informatie in de brochure Samen verder.
Als u wil weten hoe u ervoor staat, doet u dan de test via onderstaande links. Dan weet u – in slechts drie minuten tijd – of de gezamenlijk gemaakte afspraken nog passen in uw huidige situatie. Ontvang na de test direct een advies met uw belangrijkste aandachtspunten.
Test: Zó zijn we niet getrouwd!
Heeft u nog vragen na deze test? De specialisten van TRIP notarissen beantwoorden deze graag. Neem gerust contact met ons op!
Comments are closed.